Espresso jest jednym z symboli słonecznej Italii. Dzisiaj espresso pite jest na całym świecie. Kawa espresso ma wielu amatorów także w innych krajach na świecie, w tym w Polsce. Z jakich ziaren kawy otrzymamy najlepsze espresso?
Jakie ziarna wybrać?
Espresso najlepiej smakuje, gdy jest zaparzona ze świeżo palonych ziaren. Kawa ma na ogół długi termin przydatności do spożycia, jednak różnica w smaku tej, która była palona rok wcześniej, a tą paloną krótko przed zakupem jest bardzo wyraźna. Warto też pamiętać o tym, że kawy espresso mogą być palone w bardzo różny sposób.
Do wyboru są espresso palone mocno, średnio oraz jasne. Te ostatnie kawy cieszą się w Polsce bardzo dużą popularnością. Kawa do espresso jasno palona odznacza się niską kwasowością, pozwala delektować się pełnią smaku i aromatu, które są charakterystyczne dla danej kawy.
Jaki jest skład kawy do espresso?
Świeżo palone kawy do espresso można kupić w sklepach, które działają przy palarniach kawy. Kawa do espresso, która dostępna jest w tych sklepach pochodzi z różnych, ale zawsze sprawdzonych plantacji. Bardzo łagodnym smakiem odznacza się espresso, która zawiera 100% ziaren Arabiki.
Dostępna jest również kawa Blend. To kawa dostępna w różnych wariantach: Bella Crema, Dolce Crema, Gran Lattina. W sprzedaży dostępna jest także idealna do parzenia w domu i biurze kawa Single Origin. Dzisiaj świeżo palone kawy do przygotowania espresso można kupić w bardzo dobrej cenie nawet bez konieczności wychodzenia z domu.