Categories Handel

Jak odpowiednio przyrządzić espresso?

Wiele osób zaczyna swój dzień od filiżanki kawy. Wśród nich są także koneserzy espresso. Podstawą dobrego espresso jest oczywiście odpowiednia kawa. Osoby, które interesuje kawa espresso nie będą dzisiaj miały najmniejszych problemów z jej zakupem.

Jaka powinna być espresso?

Kawa espresso to jeden z najbardziej popularnych sposobów spożywania tego aromatycznego, czarnego napoju. Kawa espresso może zostać przygotowana z kawy ziarnistej palonej w dowolny sposób. Do espresso można wybrać kawę zarówno mocno, jak i średnio paloną. Osoby, które boją się, że kawa będzie miała zbyt gorzki smak, mogą kupić kawę, która jest palono jaśniej.

Ważne jest jednak to, aby kawa do espresso była świeżo palona. Zdecydowanie najlepsza jest kawa, która była palona najpóźniej do sześciu miesięcy przed zakupem. Optymalnie byłoby kupować kawę paloną dwa tygodnie wcześniej. Świeżo palone kawy espresso mają bowiem najwięcej aromatu. Zachowują też pełnię smaku.

Jaką kawę do kupić?

Wiemy już, że espresso powinny być świeżo palone. Jaką jednak wybrać, aby cieszyć się pełnią smaku i aromatu? Espresso mogą zawierać wyłącznie ziarna Arabiki, ale mogą też być mieszanką Arabiki i Robusty. Oba rodzaje kawy smakują równie dobrze. Można je kupować w niewielkich rzemieślniczych palarniach, których działa w Polsce naprawdę wiele.

Oferują one świeżo paloną kawę Single Origin, kawy zawierające 100% ziaren Arabiki, kawy Blend. Wszystkie kawy sprzedawane w niewielkich palarniach pochodzą wyłącznie od sprawdzonych dostawców.

About The Author