Categories Gastronomia

Żywność ekologiczna – definicja i zalety

Na całym świecie zdrowa żywność zaczyna cieszyć się coraz większym zainteresowaniem. Polacy nie są tu wyjątkiem, a na ich stołach coraz częściej goszczą produkty bio. I nie ma w tym nic dziwnego, gdyż duży odsetek społeczeństwa zaczyna zdawać sobie sprawę z zalet i wartości takiej żywności. Czym odznacza się żywność ekologiczna i jakie są jej zalety? 

Definicja żywność ekologiczna

Żywność eko to taka żywność, która jest pozbawiona nie tylko pestycydów i środków ochrony roślin, ale też wszelkiego rodzaju ulepszaczy, konserwantów czy wzmacniaczy smaku bądź zapachu. Żywność ekologiczna jest produkowana metodami rolnictwa naturalnego, czyli przy użyciu całkowicie naturalnych zasobów.

zięki temu żywność eko jest zdrowa i bezpieczna – i to zarówno w kontekście człowieka, jak i zwierząt czy całego środowiska naturalnego. I co ważne – za żywność ekologiczną uznaje się tylko takie produkty, w których przynajmniej 95% składników stanowią składniki ekologiczne.

Zalety żywności ekologicznej

Żywność ekologiczna – często określana jako superfood – charakteryzuje się bardzo wieloma zaletami, które świadczą o jej wyjątkowości. Tutaj trzeba wymienić przede wszystkim:

  • przebadana jakość produktu, który nie posiada niebezpiecznych środków chemicznych
  • kontrola na każdym etapie produkcji i logistyki (dzięki czemu klient ma pewność, iż otrzymuje produkt najwyższej jakości i zgodny z wyznacznikami żywności eko)
  • wszystkie niezbędne certyfikaty potwierdzające ekologiczność i wysoką jakość
  • brak glifosatu (herbicydu w dużej mierze odpowiedzialnego za alergie, nietolerancje pokarmowe, cukrzycę, celiakię, zaburzenia płodności i nowotwory)
  • poszanowanie dla środowiska naturalnego

Dodatkowo – co także jest warte podkreślenia – żywność ekologiczna charakteryzuje się wyrazistym i pełnym smakiem, co zaczyna być doceniane przez coraz większy odsetek społeczeństw.

Żywność eko to zdrowa, smaczna i ekologiczna alternatywa dla żywości konwencjonalnej. I chociaż jest droższa, to warto ją kupować. Na szczęście niemal każdy sklep z ekologiczną żywnością posiada tak duży wybór produktów eko, iż każdy znajdzie coś odpowiedniego dla siebie.

About The Author