Categories Handel

Espresso o doskonałym smaku i aromacie

Espresso to rodzaj kawy, który jest bardzo popularny nie tylko we Włoszech. Kawa espresso ma wielu zwolenników w całej Europie, także w naszym ojczystym kraju. Ten aromatyczny napój może być bazą do przygotowania wielu innych kawowych napojów. Jaka kawa do espresso będzie najlepsza?

Jaką kawę wybrać?

Najlepsza jest kawa ziarnista. Ponadto espresso powinna być świeżo palona. Dobrze byłoby kupować kawy espresso, których ziarna były wypalane nie wcześniej jak pół roku wstecz. Można wybrać kawę z bardzo różnym stopniem palenia ziaren. Są amatorzy espresso zaparzonej z ciemno palonych ziaren kawy.

Wiele osób z obawy przed gorzkim smakiem do parzenia espresso wybiera jaśniej palone ziarna. W swoim składzie espresso może mieć 50 lub 100% Arabiki. Jaką kawę wybierzemy, wszystko zależy tylko od naszego indywidualnego gustu. Warto jednak wiedzieć, że kawy, które zawierają wyłącznie Arabikę są droższe od tych z domieszką Robusty.

Gdzie kupować kawę do parzenia espresso?

Zdecydowanie najlepszą opcją jest zakup kawy w specjalistycznym sklepie. Tego typu sklepy działają często przy rzemieślniczych, a więc niewielkich palarniach kawy. Kawa sprzedawana w tych sklepach odznacza się bardzo wysoką jakością i przystępnymi cenami.

Sprawdzone sklepy z kawą oferują kawę 100% Arabica, Single Origin oraz kawy Blend. Wszystkie pochodzą tylko ze sprawdzonych plantacji i są kompozycją starannie dobranych aromatycznych ziaren. Doskonale nadają się do parzenia w ciśnieniowych ekspresach w domu i biurze.

About The Author